Blue Flower

 

Zaterdag 5 Oktober is CT Limburg voor de nieuwe landelijke competitie uitstekend uit de startblokken gekomen door een overtuigende 14-6 zege op NDV Nieuwland. 

De start was uitstekend. Als eerste wist Luc met een kaatsingszetje een schijf te winnen waarna hij heel snel de partij winnend afsloot. (2-0). 

Als tweede won Theo zijn partij. Dit ging aanvankelijk moeizaam omdat de tegenstander een 2 om 2 doorbraak naam. Hij kon uit 2 velden kiezen. Op een veld volgede damafname ten koste van een schijf en daarom wist Theo hem te verleiden om op het andere veld dam te nemen. Vervolgens werd de dam ingemetseld en de tegen stander gaf een schijf om snelle damafname te voorkomen maar de “gratis afname” bleef erin zitten en zo kwam Theo na damafneme een schijf voor. Dit buitenkansje liet hij zich niet afnemen en na nog een schijfwinst won Theo de partij en let zijn tegenstander ontgoocheld achter.(4=0) 

Ook Jeroen speelde een goede wedstrijd. We wisten al dat hij positioneel sterk is. Hij bouwde geduldig positioneel voordeel op en wist dit zowaar in een prachtige “7 om 7 oppositie” op het bord te laten eindigen in zijn voordeel. (6-0) 

Erik speelde ook een gedegen partij en speelde tot het einde foutloos en gezien de tussenstand reden om met remise genoegen te nemen.(7-1). 

Leo was voor zijn tegenstander een maatje te groot. Hij bouwde een ijzersterk centrum op en wist een doorbraak ten koste van een schijf te nemen. De eindspelkennis en kunde van Leo waren voldoende om dit snel in winst af te ronden. (9-2) 

Dré zijn tegenstander wist heel behendig met “gatenkaas” om te gaan. Dré kon hier geen profijt uit te halen en toen de stellingen weer gesloten waren moest hij nog heel goed uitkijken. Gevolg remise en heet eerste wedstrijdpunt was in elk geval binnen.(10-3). 

Michel had zijn tegenstander een schijf ontfutseld maar die bleef stug doorvechten en sleepte er toch een remise uit. (11-4). De eerste seizoenszege was binnen! 

Peter had met zwart de tegenstander gekregen waarop wij gehoopt hadden. De tegenstander met een rating van 1200+, Pelle Sterk kreeg dan ook een lastige middag want Peter is op zijn best naarmate zijn tegenstanders sterker zijn. Toch lukte het Peter vandaag niet. Pelle deed zijn achternaam alle eer aan en wist de enige winstpartij voor zijn ploeg deze middag te behalen.(11-6). 

Vervolgens was het de beurt aan Marcin. Ook hij speelt heel geduldig en wachtte het moment af waarop hij kon toeslaan en dat moment kwam. Hij won een schijf en toen de tegenstander nog een schijf gaf om ook naar dam te kunnen gaan was het afgelopen de winst voor Marcin was binnen.(13-6). 

Als laatste speelde Renzo remise. Zij waren in een eindspel gekomen met 2 schijven en 1 dam voor Renzo en 2 schijven en 2 dammen voor zijn tegenstander en een 4 om 2 eindspel dreigde. Maar met een spitsvondige finesse wist Renzo een snelle remise te behalen. (14-6). 

Een knappe teamprestatie en vol goede moed kunnen we over 2 weken naar Oudenbosch maar van te voren bestudeert iedereen nog eens goed het boek “Dammers|een slow movement” waarin de sterktes en zwaktes van de Variant spelers uitgebreid worden beschreven.

 

Woensdag 17 Juli en woensdag 7 Augustus geen zomercompetitie.

 

Traditioneel wordt er in de vakantiemaanden een zomercompetitie gespeeld die open staat voor alle dammers van alle clubs.

Tijdens de eerste avond liet Gijs zien zijn zinnen te zetten op de titel door een zuivere hattrick te scoren. Hij vloerde Lou, Marcel en Pedro.

Op de 2e avond bleek dat hij toch concurrentie kreeg want ook Jitse Slump en Tom Swelsens gaan voor de titel. 

Uitsagen van de zomercompetitie zijn hier te volgen.

 

Andy Damen is de eerste Rapid kampioen van Limburg geworden. Met groots machtsvertoon speelde Andy alle 4 de toernooien mee. Hij won Roermond en Maastricht en werd in Geleen en Brunssum 2e. Hij eindigde straatlengten voor Martijn van Gortel en Brion Koullen.

Nadat Gijs het net niet lukte om het LK sneldammen en LK senioren  te winnen is het Andy met groot gemak in deze discipline wel gelukt.

Via een Coup Maastricht lukte het vele Maastrichtenaren om hoog in het Limburgs eindklassement te eindigen, Erik de Gouw en Karel Leemreize eindigden gedeeld op de 5e plaats en Max Schwiebert eindige op de 7e plaats. Ook ons nieuw lid Pedro Kanzi eindigde op een hoge 10e plek met maar liefst 12 punten. Op een bescheiden 16e plek eindigde Dennis Joosten. (Hij richt zich op LK senioren). Tenslotte vinden we Dré Verheggen terug op plek 23 met 2 punten.

Het hoeft geen betoog dat de puntentelling het volgende jaar anders moet, b.v. nr. 1 op een avond krijgt het aantal punten gelijk aan het aantal deelnemers die avond en dan elke volgende speler 1 punt minder. We moeten onze sport niet met de F1 willen vergelijken, elke vergelijking loopt mank.

 

 

 

 

Tijdens de jaarvergadering op de laatste woensdag van juni zijn de kampioenen van de laatste clubcompetitie en het zomerkampioenschap bekend gemaakt. Voor velen was het een verrassing dat Ber zowel het grote kampioenschap van Maastricht won en het zomerkampioenschap 2018. Ber had het kampioenschap vooral te danken en dus verdiend  aan zijn zege op Gijs in het voorjaar. Gijs werd nog net 2e en Dré derde.

Ook het zomerkampioenschap had hij al zijn naam geschreven.

 

Afgelopen week is op 71 jarige leeftijd Valere Hermans overleden na een ziekbed van een paar maanden. Valere was een Belg waarvoor de hobby dammen zo belangrijk was dat het een groot stuk van zijn leven was.

Hij damde niet alleen in Belgie maar ook juist in Nederland. Hij is van bijna alle Limburgse clubs lid geweest en speelde dan voor die verenigingen Limburgse en nationale clubcompetitie. Regelmatig switchte hij van vereniging als hij dacht dat het hem de sportieve prikkel gaf die hij meende nodig te hebben.

Hij vergde veel van zichzelf en vond dat zijn medespelers dezelfde motivatie en wedstrijdinstelling moesten hebben. Hij eiste ook stilte van andere dammers als hij in slechtere standen een uitweg moest zoeken en bij verlies wees hij geluidsoverlast ook vaak als oorzaak aan. Hij was ook een echte clubmens . Toen in September bleek dat het provinciaal team een speler tekort kwam en een oproep voor een invaller op vrijdagavond per mail de deur uitging was hij de eerste die na 5 minuten opbelde en zei dat hij wel wilde invallen.  

Hij genoot zichtbaar van zijn successen die hij op het dambord heeft geboekt. Hij trainde dagelijks 2 uur. Hij heeft in zijn leven vele kilometers moeten rijden om te kunnen dammen in Nederland. De laatste wedstrijd voor Raes DC Maastricht speelde hij 5 januari j.l. en wel in de uitwedstrijd tegen Ons Genoegen in Utrecht. Hij won die wedstrijd op mooie slinkse wijze van pasto(o)r Wim Vlooswijk.  Wie zou toen hebben gedacht dat dit zijn laatste wedstrijd was.

Toen hij bericht kreeg dat hij was uitbehandeld in het ziekenhuis reageerde hij op dezelfde manier als wanneer hij opgaf bij een dampartij, “het is afgelopen het is gedaan”. Op zijn ziekbed had hij altijd nog dambord en damschijven bij zich en genoot wanneer vooral zijn Belgische dammakkers in het ziekenhuis tegen hem kwamen dammen. Niet alleen Belgie maar vooral Nederlands Limburg verliest een markante dammer die altijd tijdens een wedstrijd in een echte vechter of zoals hij zelf vond een krijger veranderde en vocht voor elk punt.

We danken hem hiervoor en wensen zijn vriendin Bo alle sterkte toe die ze nodig zal hebben. Ruste hij zacht.